Het is onder de regelmatige lezers van dit blog en hardloopvrienden denk ik wel bekend dat ik een aanhanger ben van minimalistisch lopen. Ik loop op hardloopchoenen met weinig demping en relatief dunne zolen en het liefst draag ik schoenen die specifiek zijn gemaakt voor voorvoetlanders. Was de keuze in dit soort schoenen een paar jaar geleden nog redelijk beperkt, inmiddels zijn er meerdere merken die lichte trainingschoenen in hun collectie hebben, zoals Nike, Newton en Mizuno.

Een van de laatste trends op hardloopgebied is barefootrunning, oftewel hardlopen op je blote voeten. Nu zie ik mezelf niet op blote voeten door het Kralingse Bos draven, maar er zijn tegenwoordig ook schoenen te krijgen die beloven dat het bijna hetzelfde voelt als the real thing. Bekende barefootrunning schoenen zijn Feelmax, Nike Free en Vibram Five Fingers (VFF). Ik was al een tijdje erg benieuwd naar het laatste model van VFF, de VFF Speed en uiteindelijk heb ik ze toevallig gevonden bij een Duitse outdoorwinkel.Het eerste wat me opviel is dat de VFF Speed er niet alleen uitziet als een echte schoen, hij voelt ook als een echte schoen. De schoen is vederlicht en zit vanaf het eerste moment lekker. Het aantrekken is wel even wennen, vooral het positioneren van de tenen is een trucje dat je door moet krijgen. Maar als dat eenmaal gelukt is heb je een heerlijke schoen aan je voeten, waarop je loopt alsof je op je blote voeten loopt. Ik zeg met nadruk lopen, want hardlopen is een ander verhaal.

Zelfs voor mij (als voorvoetlander) is hardlopen op de VFF Speed even wennen. Enerzijds merk ik dat ik automatisch technisch beter ga lopen, anderzijds voel ik ook dat de impact op met name de kuiten vrij groot is. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met het ontbreken van een hak en de afwezigheid van iedere vorm van demping. Lopen op de VFF Speed moet je simpelweg leren en je moet het voorzichtig opbouwen. Na een paar kortere (herstel)trainingen begint mijn lichaam te wennen aan de schoen en wordt het tijd om wat langere afstanden te gaan lopen.

Of ik ooit de 60 van Texel op deze schoen ga lopen durf ik te betwijfelen, maar voor een niet te modderig crossje of strandloop zijn ze erg geschikt!

Weergaven: 201

Reactie van Henk Sipers op 9 Juli 2010 op 9.10

Hoi Ronnie, ja deze loopt veel beter dan de anderen, vind ik. Vorig jaar mocht ik ze in de testfase al uitproberen , ze waren toen nog niet te koop, en ik liep er een marathon mee. Deze lopen lekker, alleen op de lange afstand, meer dan 20 km , dan trek ik 5-tenen sokken aan.i.v.m. blaren.

zie mijn verhaal op www.daventure-runner.tk bij laatste nieuws 2009 (october).

succes ermee

Reactie van Henk Sipers op 9 Juli 2010 op 9.11

Opmerking

Je moet lid zijn van DUTCH ROAD RUNNERS om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van DUTCH ROAD RUNNERS

Recente activiteiten

© 2016   Gemaakt door ronnie (admin).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Dutch Road Runners: hardlopen voor sociale hardlopers!